Saker jag hittills märkt med NZ

- En väldigt stor del (35% typ) av befolkningen i NZ är av asiatiskt ursprung, vilket har resulterat i hur många japanska/ kinesiska restauranger som helst.
- Här cyklar ingen, och ingen går heller för den delen på grund av alldeles för  mycket kullar.
- Alla här är så SJUUKT TREVLIGA. Alla säger please och thank you exakt hela tiden, folk hälsar på en hela tiden
osv. Tex när jag var ute och gick så kom jag till ett ställe där de höll på att bygga om ngt, då flyttar killarna som jobbar hela ställningen en meter in på trottoaren för att jag kommer och går (jag hade kunnat gå just brevid på gatan hur lätt som helst och ställningen var minst 30 meter)
- Vet inte ifall det är så i Sverige också, men alla shoppingmall är anpassade för mammor och deras barn.
- Här packar man inte matkassarna själv i affären.. ;)
- Bio är hälften så billigt här, yey! (Plus att jag har en ännu 50 % rabatt för att jag är au pair)
- Vädret nu på vintern är så sjukt konstigt! Det hinner alltid regna minst 2 ggr per dag och vara strålande sol minst två gånger per dag. Längtar lite till sommaren då det tydligen är 30 grader och ibland regnar det inte på flera månader :D
- Här sker sjukt många jordbävningar! Medan vi bara har övning i skolan vad vi ska göra vid brand, så har dem även samma sak här fast gällande ifall en jordbävning skulle inträffa.
- På sommaren går tydligen många barfota ute, jämt. (Till och med i affärer osv!)
- Många säger "Sweet as.."
 

Auckland's Garden

Det känns helt sjukt att jag bara har varit här i en vecka och 3 dagar, har verkligen börjat vänja mig nu att det här kommer vara min vardag i 1 år framöver. Jag har också lärt känna familjen bättre, och har fått en bättre kontakt med barnen. Kommer säkert ta åtminstone 2 månader innan jag verkligen är insatt i alla rutiner och känner mig mer självsäker, men det får man ju räkna med. 
 
Idag åkte jag tillsammans med familjen till Aucklands botaniska trädgård. Det var hur vackert som helst med växter från hela världen (till och med en del jag kände igen från Sverige!) och då är det ändå bara vinter nu så i princip inga blommor hade slagit ut. Får ta och åka tillbaka dit då sommaren har kommit hit. Annars har jag börjat ta tag i träningen igen, har sprungit två gånger nu sen jag kom hit och har börjat titta runt på en del gym. Min plan är att hålla uppe tränandet hela året (i princip alla au pairer brukar gå upp ganska mycket under sitt år, Julia berättade att hennes kompis hade gått upp 18 kilo...), och jag kommer ju troligen ha tid nu då jag inte har något att plugga till på kvällar eller helger, yipppie!
 
Föressten mamma så är jag väldigt glad över att kunna meddela att man får skicka över godis hit till Nya Zeeland, men inte mat!(A) Så jag väntar mig något paket under året med svenskt lösgodis från Godishuset!;) (På tal om att inte gå upp i vikt...) Här har ni en drös med bilder från trädgården!
 

Questions

- Varför får man inte ta med löparskor?
 
Nya Zeeland är väldigt noga med att det inte kommer in några insekter eller någon mat osv i deras land och därför vill dem inte att man ska ta med sig skor om man har använt dom i en skog eller liknande. Som typ löparskor man har sprungit ute med. Man skulle säkert kunna komma undan med att ta in ett par löparskor, men jag chansade inte då det är en hög böter.
 
- Är din lön 1300 svenska kronor i veckan?
 
Ja, översatt till svenska kronor blir det 1300 kronor i veckan + gratis boende, mat, tillgång till vatten osvosv. 

Pictures - Orientation

 
Hi!
 
På bilderna ser ni bland annat mitt hotellrum på introduktionen, och bilder från turen som vi hade på torsdagen. Jag kom till hotellet på onsdagen då vi fick träffa alla 26 au pairer. Tyvärr var 20 av dem tyskar som inte var så sugna på att prata på något annat språk än sitt eget. Annars var det jag, en till svensk, två amerikaner, två nya zeeländare. På onsdagen hade de flesta som sagt kommit till hotellet direkt från flygplatsen och var därför väldigt trötta, därför blev inte så mycket gjort den dagen förutom en buffemiddag. 
 
På torsdagen hade vi kurser hela dagen, bland annat om vad man kan resa runt och se i Nya Zeeland och vad vi ska göra som au pairer under året här. Vid 5-tiden på kvällen började turen runt Auckland. Vi var uppe på Mt Eden som är en vulkan, vi var på Devon Port och käkade den typiska Nya Zeelandsrätten fish n chips (som var äckligt och alldeles för fettigt som ni ser på bilderna haha), vi åkte en färja över till stan och såg på "The skytower" som Auckland är lite känt för. 
 
Fredagen började med första hjälpen genomgång fram till lunch och efter pratade vi lite om kulturchock och vad man kan göra åt den. Dagen avslutades med att vi bytte lite emailadresser osv innan jag blev upphämtad av min familj. Ikväll var min hostfathers pappa här som var riktigt trevlig! Vi har pratat om varför Irland är ett sådant bra land, om musik och jordbävningar, haha! Kvällen avslutades med att dem visade mig en film från Nya Zeeland, som var riktigt bra. (Men jättehemsk och våldsam) 

Mainly Music

Idag var alltså första arbetsdagen då jag var helt själv med barnen hela dagen. Herrejesus vilket ansvar det är! Speciellt då man har den lilla som man måste kolla 24/7 så att hon inte gör illa sig (hon älskar dessutom att klättra i trapporna, yey) och då den större av tjejerna också vill ha ens uppmärksamhet. Jag kommer nog växa sjukt mycket som person av den här erfarenheten (och kanske bli avskrämd att skaffa egna barn de närmsta 15 åren?;)). Det är som sagt långa dagar att arbeta som ni såg i förra inlägget, men samtidigt är ju själva uppgifterna roliga. Ser mest fram emot simlektionerna med Ava faktiskt, då jag är med i poolen och hjälper henne. Idag var vi föressten på "Mainly music" vilket gick riktigt bra, både att köra dit och att vara där. Dagens tema var djur och därför var Ava och Elise utklädda till ett bi och en mus!;)
 
Så, imorgon är "the orientation"! Det är en slags introduktion för alla nykomna au pairer vilket är väldigt bra då man får chansen att träffa andra au pairer. Man bor två nätter på ett hotell i Auckland, där det kommer vara massa kurser om barn osv. På torsdag eftermiddag/kväll kommer det vara en tour runt Auckland med bland annat en båttur med den klassiska nya zeelandsrätten "fish n chips". Kommer mest troligt inte att ta med mig datorn under dessa dagar och kan därför inte heller blogga eller svara om någon skriver förrän på fredag så ni vet. På fredag får ni massa bilder osv såklart! Puss!
 

Veckoschema

 
Här har ni hur mitt liv kommer se ut ett år framöver, haha! För att förklara lite, jag börjar 8:!5 alla dagar utom onsdag då jag är ledig på förmiddagen. Då ger jag barnen och mig själv frukost, klär på dem och byter blöja på Elise. Helt enkelt gör dem redo för dagen. Måndagförmiddag kommer bestå av simlektion med Ava och medan är Elise på ett dagis under den timmen just intill. Luncher kommer jag göra till barnen och mig själv, men behöver inte vara något komplicerat. På eftermiddagarna sover dem ett tag båda två (Elise sover på förmiddagen ett tag också) men dem vill också att jag försöker lära Ava lite ord, matematik osv. Måndagar kommer jag att antingen värma upp en middag som Nicky har lagat dagen innan, eller köpa hämtmat. Helt enkelt organisera så att det finns mat på bordet då dem kommer hem. Tisdag förmiddag (alltså imorn) är det Mainly music på kyrkan då det är dans och musik och morning tea. (Te, fika, lek osv.) Tisdagar lagar jag mat åt hela familjen. Onsdagar är det Au pair play group, då alla au pairer åker till samma ställe där det är anordnat massa lek, ofta med teman. Torsdag förmiddag är det rimstund på biblioteket då det är lite sång, och då jag läser lite böcker för barnen också såklart. Torsdagkvällar jobbar oftast föräldrarna sent eller går ut och äter själva, vilket gör att jag kommer ge barnen och mig själv middag, bada dem och lägga dem. Jobbar ungefär till 8 den dagen. Fredag förmiddag vill dom att jag städar barnens rum + barnens badrum. Där har jag också tid till att kanske åka till någon lekpark, akvariumet, zoo, inomhuslekparker osv.
Annars gäller bara självklara saker som att hålla barnens rum snygga, tvätta, hänga och lägga bort barnens kläder, hjälpa till med handling av mat, hjälpa barnen städa bort leksaker. Jag kommer jobba 45 timmar/vecka och då tjänar jag 1300 per vecka, plus gratis måltider och gratis boende. 

swimminglesson

 
Okej, så idag har jag haft min första riktiga dag egentligen. Nicky var i för sig med idag också men jag har ändå gjort alla sysslor idag som jag kommer göra under tiden här. Dagen började med Avas simlektion på ett gym inte så långt härifrån. Riktigt roligt att jag får vara med Ava på hennes lektion varje vecka i poolen;)! Dem har riktigt fina gym här, fanns både pooler, gym, hur många pass som helst att välja bland osv. Tyvärr är det extremt dyrt, men jag ska försöka hitta något mindre exklusivt och kanske lite närmare där vi bor. Annars har jag funderat på att prova på någon sport då jag är här, jag kommer åtminstone springa en hel del då det finns så många fina ställen att springa på. (Dock måste man ta bilen dit, haha tragiskt.) 
 
Efter simlektionen och efter att ha hämtat Elise på ett dagis åkte vi hem och gjorde lunch. Efter lunch for vi till det så kallade "Chinatown" där de har en massa asiatiska take-away ställen, affärer med japanska produkter osvosv, en riktig upplevelse! På eftermiddagen hann jag också med att hänga lite tvätt. Jag håller nu på att studera mitt nya schema, som kommer gälla varje vecka då jag jobbar. Kommer ett inlägg snart då jag visar det! Godnatt;*
 
 

kissesfromnz

Hallå:)
 
Idag har vi övningskört lite mer, denna gång på motorvägarna! Det är lite skillnad att köra här på motorvägen då det är 5 filer åt varje håll haha... Tur att jag har en gps, annars skulle jag nog vara helt lost. Vi åkte också till en liten stad utanför Auckland som hade en riktigt fin strand. Sedan hann vi också med att stanna för en glass i centrum och för att köpa lite lunch på bageriet. Det är väldigt mysigt här att det finns massa småaffärer och små restauranger, glassbarer, bagerier osvosv. Man märker verkligen hur tråkig och ful Umeå är som stad, tragiskt men sant.
 
Efter lunch åkte jag, Nicky och barnen till en stor sportaffär där jag köpte några springskor/ skor att träna i. Slängde mina på Arlanda då man inte får ta in sådana skor i NZ och då jag behövde bli av med några kilon i resväskorna. De flesta sportskor här går på 1500-3000 kr men hade tur och hittade några för 800 på rea!(A) Kollade också lite på kläder i affärerna, hittade faktiskt en del bra! Ikväll hat vi annars ätit en japansk soppa (första gången jag äter med pinnar btw!) och nu sitter vi framför tv:n med ett glas vin, en lugn söndag helt enkelt. 
 
 
kisses from new zealand ;)

Vänstertrafik

Hey guys!
 
Min dator har mått lite sisådär både igår och idag så därför blev det tyvärr inte något bloggande igår. På morgonen åkte i alla fall jag, Nicky och barnen till ett shoppingmall för att fixa mig ett bankkonto och ett mobilnummer här i Nya Zeeland. Ni kommer alltså inte kunna nå mig mer på mitt svenska mobilnummer utan det som gäller nu är: 0211555723. Jag ska fixa den korrekta adressen också till där jag bor till dem som vill skicka saker sedan (pappa, den adressen jag sa igår var nog inte helt rätt!). Igår åt vi också en god fisk härifrån till middag, drack lite vin och såg på en film! 
 
Jag tror att det beror på jetlag, men jag vaknar sjukt tidigt varje morgon (typ senast 8) och idag likaså. Efter att Garry hade fixat min dator på morgonen satte vi oss alla i bilen och jag skulle få lära mig att köra bil på fel sida i bilen och i vänstertrafik. Efter att ha kört runt i någon timme kändes det riktigt bra och det var inte svårt alls att vänja sig. En del saker jag har märkt om trafiken i NZ:
 
- Folk blinkar inte i rondeller, många blinkar inte heller då man byter fil eller tex kör av en motorväg.
- Här ger man också företräde till trafiken från höger, trots att det är vänstertrafik
- Det är hastighetsgränsen 50 i hela auckland (alla kör dock 55-60), förutom på motorvägen där det är 100. 
- Skyltarna har inte samma färg som hemma...
- Finns i princip inga korsningar eller liknande som hemma där det är ngn slags "högerregel" eller liknande, utan överallt om man ska ge företräde står det "giveway" på antingen en skylt eller på marken. 
- Det är svårt att vänja sig vid att blinkersen är på höger sida av ratten...
 
Så, idag har vi åkt runt hela Auckland känns det som, och jag tog inte med mig kameran?! Det måste vara något fel på mig... Dem har visat mig alla fina stränder som tydligen är proppfulla med flera hundratusen människor på sommaren, nu på vintern är det dock ganska tomt och ingen badar. Vi har varit i innerstan på det största shoppingstråket, där vi även åt lunch ute på en spansk restaurang. De har också visat mig stället vid vattnet där ungdomar festar, hehe. Slutligen har vi också åkt upp till en väldigt hög vulkan där det fanns en fantastisk utsikt! (ångest över kameran igen.. tur jag får flerchanser!) Där på toppen var det en otrolig krater också. Nu är vi hemma igen och jag ska ta en liten tupplur hade jag tänkt, är fortfarande väldigt trött på eftermiddagarna/ kvällarna. Senare blir det en middag och tror jag ska få se min första rugbymatch ikväll, på tv denna gång dock!;) Rugby är Nya Zeelands nationalsport, överallt på alla high schools här spelar eleverna rugby. 
 
Till sist hoppas jag att alla hade en underbart trevlig midsommar, var faktiskt lite avis på att jag inte fick äta de svenska jordgubbarna, spela kubb eller grilla i solen... Tänker på er, puss:)

Torsdag

Hej! Idag, torsdag började dagen med att jag och en tjej som heter Julia (som tar hand om barnen nu i början när jag inte kan rutinerna osv) åkte till biblioteket med Ava och Elise. Varje torsdag är det rimstund där, men skulle snarare beskriva det som sångstund då man sjunger sånger med barnen i en stor grupp med andra föräldrar och deras barn. Vi hann även med att läsa lite böcker för barnen innan Elise blev trött och vi körde hem. Gick faktiskt bara bra att läsa på engelska! Det är bra också att jag kan snacka lite med Julia (hon är 20 år nu och var au pair för något år sedan), fråga saker jag undrar över osv.
Väl hemma igen hade jag äntligen fått mina två resväskor och jag packade därför upp allt, la in kläder i byrålådor osv. Efter lunch åkte vi till en park här i närheten där Ava och Elise fick mata fåglarna:). Tyvärr började det regna efter ett tag så då åkte vi i stället till ett shoppingcenter och fikade.
Nu ikväll har vi ätit middag och Nicky har visat mig hur man ska göra då man badar barnen och lägger dem:). Garry har också fixat åt mig så att jag nu kan köra bil i Nya Zeeland med mitt svenska körkort! Jag ska nog lägga mig snart då jag tyvärr fortfarande har mycket jetlag, blev trött redan vid 4tiden idag men det rättar nog till sig snart. Godnatt!

Mitt rum!

Och till sist utsikten från deras soldäck! Kommer självklart komma fler bilder på deras hus och på själva Auckland senare framöver.

Hej fran NZ!

Jag har nu varit vaken alldeles for lang tid i strack, och det borjar verkligen kannas av. Reste som sagt forst 13 timmar fran London till SIngapore da jag faktiskt sov cirka 9 timmar. Hade aven en trevlig man fran Brisbane Australia sittandes brevid mig som berattade om han och hans frus resor, om Australien, om allt mojligt egentligen. Resan fr[n Singapore till Sydney var lite drygare da jag var vaken hela tiden och da platsen brevid mig var tom. Man marker verkligen skillnaden pa en gang da jag direkt borjade tanka pa alla dar hemma. Sydney verkar annars vara en riktig storstad, sett uppifran och fran flygplatsen atminstone! Till sist kom jag antligen fram till slutdestinationen Auckland, och efter 30 timmars resa var man ganska less. Det visade sig ocksa att mitt bagage inte kommit anda fram, sa jag hoppas verkligen pa att det kommer imorgon. Mamman (Nicky) i familjen och barnen Ava och Elise kom och hamtade mig pa flygplatsen och nar vi kom hem fick jag se mitt rum & badrum plus resterande delen av huset. Det ar ett ganska hogt hus med 4 vaningar och med glasfonster mot utsikten over vattnet overallt. Det ar ganska perfekt ocksa att jag har en egen ytterdorr/ingang till mitt rum ifall jag kommer hem senare pa helgerna. Tyvarr var vadret valdigt regnigt med 14 grader idag, trakigt. Annars har vi ocksa hunnit med att vara p[ Supermarket och handlat, jag har gett presenter till barnen, vi har atit middag och jag traffade aven saklart pappan i huset, Garry. Alla verkar otroligt snalla och skont avslappande maste jag saga. Det enda jag oroar mig lite for ar korningen.. Det kanns lite konstigt det har med att sitta pa fel sida i bilen och kora pa fel sida. Dessutom har Auckland sa otroligt mycket kullar (vilande vulkaner) att jag knappt vagade kika da Nicky skulle backa upp bilen till huset for en 90graders backe i princip. Annars var Nya Zeeland det vackraste jag sett uppfran luften... Gront exakt overallt. Aucklands innerstad sag ocksa valdigt vacker ut med alla sina segelbatar.
;
Just nu ligger jag pa mitt rum och ska snart sova, vantar bara pa att Jonte ska logga in pa skype sa att vi kan snacka lite:). Har redan hunnit somna en gang ikvall vid 8tiden i familjens soffa, haha pinsamt nar Garry vackte mig.. Men vad gor man inte;).Puss pa er!!

Jonathan

Idag sa jag hejdå till min bästa vän. Jag är så glad att jag har fått den här sista tiden tillsammans med dig, även om den varit alldeles för kort. Ändå har vi hunnit med sjukt mycket (två resor inkluderat) och jag har haft så sjukt roligt med dig. Jag trodde aldrig heller att jag skulle hinna få så pass djupa känslor för någon som jag träffat under så kort tid, men det känns ändå som att vi gjorde det bästa vi kunde med tiden vi hade till förfogande. Jag älskar att tillbringa min tid i närheten och tillsammans med dig och jag älskar dig.

Jag har aldrig förut varit med om att ett förhållande tar slut för att det måste och inte för att man vill, och det är ingenting jag rekommenderar gott folk, det var riktigt jobbigt. Jag måste nu tänka framåt att jag har ett underbart år framför mig och att vi kommer ses igen. Jag har inte gråtit när jag har sagt hejdå till mina bästa vänner och därför tror jag att allt brast imorse på flygplatsen när jag skulle säga hejdå till Jonte. Har fått en del gråtattacker här på Arlanda också, alla måste tro att någon har dött...
På tal om början på resan så började den inte så bra haha. Jag visste inte att man högst fick ha 23 kilo bagage, och där kom jag med 32 kilo i två resväskor... Var bara att slänga några kilo kläder och till slut kom jag ner till den rätta vikten. Nu efteråt sitter jag och käkar en sen lunch och sen blir det att börja vandra mot min gate. Kommer anlända i Nya Zeeland sent på tisdagkväll svensk tid. Flyger till London - Singapore - Sydney och till sist Auckland. Hörs då jag är framme!

New Start

Hej på er!
Det här är mitt allra sista blogginlägg i Sverige, för imorgon flyger jag tidigt på morgonen till Nya Zeeland! Känns självklart väldigt roligt och spännande, men känns samtidigt sjukt jobbigt att lämna familj, vänner och Jonte. Förhoppningsvis och troligtvis kommer jag ha ett underbart år där borta, har egentligen bara hört positiva saker om landet och min familj verkar riktigt bra. Så alla jag känner får ha ett lika bra år som jag så ses vi om ett år! Pussar & kramar. Bloggar direkt jag kommit fram!
En bild från min avskedsfest igår, tack alla!

STUDENT


Fallskärmshoppning


Balbilder


PROM

Shit det är svårt att förstå att det redan är bal idag... Minns min bal i 9an på Äpplet, som faktiskt var riktigt rolig måste jag säga! Nu är i alla fall allt fixat, smycken, klänning, skor, väska, frisyr och sminket fixar jag själv. Jag kommer självklart lägga in bilder från balen imorgon, då får ni se min klänning osv! Temat är iaf vitt!
En helbild på hur jag var klädd på balen i 9an, vitt även här haha...

Sofii

Hur ska jag klara mig utan dig i Nya Zeeland.. :) Äntligen är du hemma från Rhodos iaf!

Mr. Feelgood

Kom på att jag inte hade lagt in några bilder ifrån förra helgen då vi var hemma hos mig, så här har ni några! Den här helgen skulle man kunna säga var motsatsen till den förra, haha. Tog en lugn helg nu eftersom det är balen nu på tisdag också. I fredags var jag chaufför åt mamma hela kvällen som var ute med sina jobbarkompisar och hann också med att vara hos My under kvällen. Sedan på lördagen bar jag ved på dagen i stugan för att tjäna in lite pengar. Det var också meningen att jag skulle hoppa fallskärm vid 3tiden, men tyvärr var det alldeles för blåsigt och regnigt för att det skulle kunna ske. Därför bokade jag om tiden till nästa söndag på morgonen, får hoppas på bättre väder den gången! På kvällen sen var Jonte här och käkade middag, såg på film osv och idag har jag varit hos en släkting som fyller år. Har också hunnit med att förbereda mig lite inför balen haha.. - Solat, målat naglar och haft ansiktsmask!

RSS 2.0